
Açlıktan Değil, Stresten Yemek Yemek

Açlıktan Değil, Stresten Yemek Yemek
Bazen yemek yemek yalnızca acıktığımız için, karnımızı doyurmak için yaptığımız bir eylem olmaktan çıkar ve olumsuz duygularımızla başa çıkmak için kullandığımı bir stratejiye dönüşür. Böyle zamanlarda, açlık hissi olmaksızın yeme davranışında bulunmak duygusal yeme olarak tanımlanır. Bu şekilde kişiler, yemek yerken bütün duygulardan koptuğu ve geçici bir rahatlık hissi geliştirdiklerini belirtirler. Fakat bu kısa süreli rahatlık sonrasında yerini suçluluk ve pişmanlık duygularına bırakmaktadır.
Ortaya çıkan suçluluk ve pişmanlık duygularının ağırlığı bizleri yeniden o döngüye sokmaktadır. Bu şekilde, yaşadığımız problemin devam etmesine ek olarak bir de yeni eklenen pişmanlık ve suçluluk duygularının ağırlığı bizi tekrar duygusal yemeye iter. Günün sonunda ise temel problem olduğu yerde dururken, yeme davranışı bu döngüyü sürdürmeye devam eder.
Duygusal yeme süreçlerinin çalışıldığı psikoterapi sürecinde önemli hedeflerden biri uyumsuz başa çıkma stratejilerimizi keşfetmek ve bunları daha işlevsel daha uyumlu stratejilerle değiştirmektir. Uyumlu başa çıkma stratejilerini hayatımıza katmak yalnızca güncelde yaşadığımız problemlerle sağlıklı bir şekilde baş edebilmemizi sağlamaz; buna ek olarak, gelecekte yaşayabileceğimiz olası problemlere karşı da bizleri güçlendirerek bizleri daha sağlıklı bir geleceğe hazırlamış olur.
Uzm.Klinik Psikolog Başak Altunbek
Benzer Bloglar
Çocuklarda Yaş Gruplarına Göre Sınırların Algılanışı
Uzmanlarımızdan Ali Hocaoğulları 'Çocuklara yaş gruplarına göre Sınır Koymanın Öneminden bahsediyor'
Çocuklarda 'Sınır Koyma' Ebeveynlerin En Önemli Görevlerinden Biridir.
Uzmanlarımızdan Ali Hocaoğulları 'Çocuklara sınır koymak, onların güvenliğini sağlamanın yanı sıra, sorumluluk bilinci kazanmalarına ve başkalarıyla sağlıklı ilişkiler kurmalarına' yardımcı olacağının altını çiziyor