Açlıktan Değil, Stresten Yemek Yemek
Açlıktan Değil, Stresten Yemek Yemek
Bazen yemek yemek yalnızca acıktığımız için, karnımızı doyurmak için yaptığımız bir eylem olmaktan çıkar ve olumsuz duygularımızla başa çıkmak için kullandığımı bir stratejiye dönüşür. Böyle zamanlarda, açlık hissi olmaksızın yeme davranışında bulunmak duygusal yeme olarak tanımlanır. Bu şekilde kişiler, yemek yerken bütün duygulardan koptuğu ve geçici bir rahatlık hissi geliştirdiklerini belirtirler. Fakat bu kısa süreli rahatlık sonrasında yerini suçluluk ve pişmanlık duygularına bırakmaktadır.
Ortaya çıkan suçluluk ve pişmanlık duygularının ağırlığı bizleri yeniden o döngüye sokmaktadır. Bu şekilde, yaşadığımız problemin devam etmesine ek olarak bir de yeni eklenen pişmanlık ve suçluluk duygularının ağırlığı bizi tekrar duygusal yemeye iter. Günün sonunda ise temel problem olduğu yerde dururken, yeme davranışı bu döngüyü sürdürmeye devam eder.
Duygusal yeme süreçlerinin çalışıldığı psikoterapi sürecinde önemli hedeflerden biri uyumsuz başa çıkma stratejilerimizi keşfetmek ve bunları daha işlevsel daha uyumlu stratejilerle değiştirmektir. Uyumlu başa çıkma stratejilerini hayatımıza katmak yalnızca güncelde yaşadığımız problemlerle sağlıklı bir şekilde baş edebilmemizi sağlamaz; buna ek olarak, gelecekte yaşayabileceğimiz olası problemlere karşı da bizleri güçlendirerek bizleri daha sağlıklı bir geleceğe hazırlamış olur.
Uzm.Klinik Psikolog Başak Altunbek
Benzer Bloglar
Değersizlik Hissinin Kökeni Çocukluktan Geliyor
Çocukluk yıllarında aileden alınan duygusal destek, bir bireyin kendilik algısının temelini atar. Eğer bir çocuk, ailesinden sevgi ve ilgi görmezse ya da aşırı eleştirilirse, bu çocuk kendisini değersiz hissedebilir.
Aldatma-Aldatılma Hikayesi Sonrasında Tek Çözüm Ayrılık Mıdır?
Aldatılma, ilişkilerde derin yaralara yol açabilen karmaşık bir durumdur. Bu tür bir durumla başa çıkmak ve ilişkileri yeniden onarmak için psikolojik yardım, özellikle çift terapisi, önemli bir rol oynayabilir.
Teknoloji Bağımlılığı Hayatı Kaçırmanıza Neden Oluyor!
Stres veya yalnızlık gibi duygusal problemler, insanları teknolojiyi bir kaçış aracı olarak kullanmaya yönlendirebilir.