Alke Psikoloji

Duygularımız ve Bize Salladığı Kırmızı Bayrak

Duygularımız ve Bize Salladığı Kırmızı Bayrak
Duygularımız ve Bize Salladığı Kırmızı Bayrak

Gün içinde fark etmesek de onlarca duygu hissediyoruz. Bazen üzülüyor, korkuyor, sinirleniyoruz bazen ise gülüp eğleniyoruz. Zaman zaman ise hiçbir şey hissetmediğimiz o boşluğa düşüyoruz. Yaşanan olaylara verilen tepkilere ek olarak bazen bu duyguları – özellikle olumsuz olanları - yoğun ve uzun hissedebiliyoruz. Aslında bu duyguların hepsi bize yol tarifi veriyor. Şema Terapi’ye göre bu yoğun veya uzun süren olumsuz duygular bizim Çocuk Mod’umuzun ‘İhtiyacım karşılanmıyor!’ diye bağırarak bayrak salladığı anlar. Şöyle bir geriye bakıp düşündüğünüzde çok kırgın, kaygılı, mutsuz, öfkeli hissettiğiniz anlarda neye ihtiyacınız vardı? Görülmeye mi, güvende hissetmeye mi, adalete mi, oyun oynayıp eğlenmeye mi? İşte bu duyguların her biri bizim çocukluk duygusal temel ihtiyaçlarımız. Siz bunların giderilmesine ihtiyaç duyarken eleştiren, beğenmeyen, korkutan iç sesiniz yangına körükle giderek duyguların yoğunluğunu ve süresini uzatıyor. Yani süpervizörümün anlattığı harika metaforla şöyle hayal edelim; bir arabadasınız ve nereye gideceğinizi bilen kişi çocuk modunuz, ama o arka koltukta oturuyor. Direksiyonda ise eleştirel iç sesiniz var, yol tarifini ise baş etme biçimleriniz veriyor. Asla varılması gereken yere varamayız bu gidişle. Halbuki direksiyonda öğrenmeye açık ve şefkatli Sağlıklı Yetişkin Modu otursa, yan koltukta ise nereye gideceğini bilen Çocuk Modu otursa, hemencecik hedefe ulaşır, gerekli yerlerde molaları verebiliriz ve arabanın içi o kadar da kaotik olmaz.

İşin özeti bu kırmızı bayrağın sallandığı duyguları görmezden gelip, çok çalışmak, çok yatmak, kaçmak gibi baş etme biçimleriyle hareket ederseniz ihtiyaçlarınız giderilmez ve bir döngünün içinde kapana kısılmış kalabilirsiniz. Konfor alanından çıkmak, yeni yöntemler denemek ve bir anda ihtiyaçları, duyguları görmek kolay değil. Bu noktada Şema Terapi ile çalışan bir uzman ile görüşmek, bütün bunları yalnız yapmamak en doğrusu olacaktır. Unutmayın, terzi kendi söküğünü dikemez, bazen yardım istemek Sağlıklı Yetişkinin, Çocuk Modunun ihtiyaçlarını gidermek için atacağı ilk adım olabilir.

Uzm.Klinik Psikolog

Büke Türkgil

Paylaş

Benzer Bloglar

Çocuklarda Yaş Gruplarına Göre Sınırların Algılanışı

Uzmanlarımızdan Ali Hocaoğulları 'Çocuklara yaş gruplarına göre Sınır Koymanın Öneminden bahsediyor'

03 Mart 2025
Çocuklara Sınır Koyarken Yapılan Hatalar

Çocuğa Sınır Koyarken Yapılan Yaygın Hatalar

03 Mart 2025
Çocuklarda 'Sınır Koyma' Ebeveynlerin En Önemli Görevlerinden Biridir.

Uzmanlarımızdan Ali Hocaoğulları 'Çocuklara sınır koymak, onların güvenliğini sağlamanın yanı sıra, sorumluluk bilinci kazanmalarına ve başkalarıyla sağlıklı ilişkiler kurmalarına' yardımcı olacağının altını çiziyor

31 Mart 2025
whatsapp Alke Psikoloji
Whatsapp Destek
Hızlı ve Kolayca Teklif Alabilirsiniz

Teklif Almak İster Misiniz?