Hangi Mükemmeliyetçilik Boyutunuz Daha Baskın?
Hangi Mükemmeliyetçilik Boyutunuz Daha Baskın?
Hangi Mükemmeliyetçilik Boyutunuz Daha Baskın?
İşlerinizi kusursuz yapma arzunuz var mı? Belki de mükemmeliyetçiliğin sizi başarıya ve daha iyiye götürdüğünü düşünüyorsunuz. Peki işlerinizi mükemmel yapma arzusu için kaç saatinizi ya da gününüzü harcıyorsunuz? Mükemmeli yakalama arzusu sizi tatmin ediyor mu yoksa yorgunluk ve yoğun bir strese mi neden oluyor?
Mükemmeliyetçilik, bireyin kendisine ulaşılması güç hedefler belirlemesi ve bu hedefler için uğraşırken kendisini acımasız bir şekilde eleştirmesidir (Frost ve diğerleri, 1990). Mükemmeliyetçilik, kişinin başarısızlığa karşı toleransının düşük olması, bütünüyle kusursuz ve hatasız olma istediğidir. Zaman zaman bu düşünce ve duygular, kişinin işlerini daha iyi yapmasını sağladığı izlenimi verse de, yoğun bir stres ve öz eleştiriyi de beraberinde getirir. Mükemmeliyetçilik ile ilgili yapılan araştırmalar mükemmeliyetçiliğin çok boyutlu bir psikolojik kavram olduğunu göstermiştir. Flett ve Hewitt (1991) mükemmeliyetçilik üzerine yaptıkları çalışmalarda mükemmeliyetçiliğin 3 farklı boyutundan bahsetmektedir.
- Kendine Yönelik Mükemmeliyetçilik
Kendine yönelik mükemmeliyetçilik boyutunda kişi kendisine yüksek hedefler belirlemesidir. Bu yüksek hedeflere ulaşma yolunda da kendi hatalarına tahammül edemez. Kendisi ile ilgili ulaşılması güç hedefler belirleyen kişi, herhangi bir başarısızlık karşısında kendisine karşı öfke duyar. Bireyi elde ettiği başarıların sonucunda kendisini hiçbir zaman “iyi” ve “yeterli” göremez. Standartlarını hep daha yukarıya çıkarmaya çalışır. Bu da tatminsizlik duygusuna neden olabilmektedir.
- Diğerlerine Yönelik Mükemmeliyetçilik
Diğerlerine yönelik mükemmeliyetçilik kişinin, başkalarına dair yüksek standartlarının olmasıyla ilgilidir. Bu boyutta, birey, çevresindeki insanlardan mükemmel olmalarını beklemektedir. Eğer çevresindeki insanlar mükemmelliği yakalayamazsa hayal kırıklığı hissedebilir ve bu durumda onları suçlayıcı bir tavır takınabilir. Bu mükemmeliyetçi boyutu daha baskın olan insanlar çevresindeki insanlardan talep ettiği görevlerin mükemmel olmadığını gördükçe işleri başkalarına vermektense kendi yapmayı tercih etmektedir.
- Sosyal Odaklı Mükemmeliyetçilik
Sosyal odaklı mükemmeliyetçilik boyutunda, kişi çevresindeki insanların kendisinden mükemmel olmasını istediğine ve beklediğine dair olan inançla ilişkilidir. Bu boyutta kişiler kendi başarılarını ve yeterliliklerini başkalarına gösterme ve takdir alma eğilimindedirler. Ayrıca başkalarının görüşmeleri önemli olduğu için olumsuz eleştiriye dair hassas davranışlar gösterilebilmektedir.
Her bir boyut kişinin yaşamı üzerinde farklı durumlar yaratabilir. Bu boyutlarının anlaşılması, mükemmeliyetçilik ile sağlıklı baş etme stratejilerini geliştirmek açısından büyük önem taşımaktadır. Şema Terapi sürecinde mükemmeliyetçiliğin altında yatan şemalar, ebeveyn sesleri ve baş etme modları ele alınarak danışanın örüntülerine dikkat çekilmektedir. Ayrıca, süreçte danışanın düşünce kalıpları ve geçmiş deneyimlerinin mükemmeliyetçilik üzerine etkileri incelenerek, mükemmeliyetçilikle baş etme konusunda daha esnek olmasına yardımcı olmaktadır.
Uzm.Psk.Ece Tuğutlu
Benzer Bloglar
Değersizlik Hissinin Kökeni Çocukluktan Geliyor
Çocukluk yıllarında aileden alınan duygusal destek, bir bireyin kendilik algısının temelini atar. Eğer bir çocuk, ailesinden sevgi ve ilgi görmezse ya da aşırı eleştirilirse, bu çocuk kendisini değersiz hissedebilir.
Aldatma-Aldatılma Hikayesi Sonrasında Tek Çözüm Ayrılık Mıdır?
Aldatılma, ilişkilerde derin yaralara yol açabilen karmaşık bir durumdur. Bu tür bir durumla başa çıkmak ve ilişkileri yeniden onarmak için psikolojik yardım, özellikle çift terapisi, önemli bir rol oynayabilir.
Teknoloji Bağımlılığı Hayatı Kaçırmanıza Neden Oluyor!
Stres veya yalnızlık gibi duygusal problemler, insanları teknolojiyi bir kaçış aracı olarak kullanmaya yönlendirebilir.