Alke Psikoloji

Öfkem Yıkıcı Olduğunda!

Öfkem Yıkıcı Olduğunda!
Öfkem Yıkıcı Olduğunda!

Öfkelenmek; bizi mutlu edecek bir şeye karşı mutluluk duymak, bizi kıracak bir şeye karşı üzülmek, tehlikeli gördüğümüz bir şeyden korkmak kadar doğal bir duygudur. Öfkenin amacı kişiyi korumak, hayatta tutmak ve kişiye rahatsızlık veren şeyi aşmasını sağlamak sağlamaktır. Hiç öfkelenmiyor olsak muhtemelen çokça zarar görür, gerektiğinde kendimizi koruyamaz ve bizi rahatsız eden şeyleri değiştirmeye yönelik içsel bir güç hissedemezdik.

Ne oluyor da bizi koruyan, kollayan, istemediğimiz şeylere karşı harekete geçiren bu duygu bir noktadan sonra hem kendimizi hem çevremizdekileri yakıp yıkmaya başlıyor? Bu noktada sıklık, uygunluk, şiddet ve öfkeyi yansıtma biçimlerimiz yani öfke üzerindeki kontrolümüz karşımıza çıkmaktadır.

Şema Terapi dilinde mod kavramı, kişilerin o an sahnede olan duyguları, düşünce yapısı ve davranışlarını yani o an baskın olan ruh durumumuzu ifade etmek için kullanılır (Young vd., 2009). Öfkeyle ilişkili olarak ele alabileceğimiz en temel modlardan biri “öfkeli çocuk” modudur. Bu moddayken karşı gelme, öfke, inatçılık çok güçlü şekilde kendini gösterir. Yumruklarını sıkmış bağırıp çağıran küçük bir çocuk gibi güçlü bir öfke hissederiz aslında. Fakat artık o küçük bedenin içinde değilizdir, aynı güçlü ve kontrolsüz öfkeyi bir yetişkin bedeninde, yetişkin yaşam olaylarına karşı hissetmeye başlamışızdır. Ve bir çocuğun öfkesi gibi zorlanıyoruzdur onu kontrol etmekte.

Şema Terapi sürecinde öfkeyi anlamak; öfkenin altında yatan temel ihtiyaçları görmek ile başlar. “Çocukluğumuzda yeterince giderilmemiş hangi temel duygusal ihtiyacımız öfkeli çocuk yanımızın gelişmesine sebep oldu” sorunun cevabı psikoterapi sürecinin kilit noktasıdır. Psikoterapi süreci, psikoterapist ve danışanın bu ihtiyaçları tespit ettiği ve terapötik teknikler ile bu ihtiyaçları gidermeyi öğrendiği bir süreçtir.
 

Uzm.Klinik Psikolog Başak Altunbek

Paylaş

Benzer Bloglar

Değersizlik Hissinin Kökeni Çocukluktan Geliyor
Değersizlik Hissinin Kökeni Çocukluktan Geliyor

Çocukluk yıllarında aileden alınan duygusal destek, bir bireyin kendilik algısının temelini atar. Eğer bir çocuk, ailesinden sevgi ve ilgi görmezse ya da aşırı eleştirilirse, bu çocuk kendisini değersiz hissedebilir.

13 Kasım 2024
Aldatma-Aldatılma Hikayesi Sonrasında Tek Çözüm Ayrılık Mıdır?
Aldatma-Aldatılma Hikayesi Sonrasında Tek Çözüm Ayrılık Mıdır?

Aldatılma, ilişkilerde derin yaralara yol açabilen karmaşık bir durumdur. Bu tür bir durumla başa çıkmak ve ilişkileri yeniden onarmak için psikolojik yardım, özellikle çift terapisi, önemli bir rol oynayabilir.

03 Ekim 2024
Teknoloji Bağımlılığı Hayatı Kaçırmanıza Neden Oluyor!
Teknoloji Bağımlılığı Hayatı Kaçırmanıza Neden Oluyor!

Stres veya yalnızlık gibi duygusal problemler, insanları teknolojiyi bir kaçış aracı olarak kullanmaya yönlendirebilir.

04 Eylül 2024
whatsapp Alke Psikoloji
Whatsapp Destek
Hızlı ve Kolayca Teklif Alabilirsiniz

Teklif Almak İster Misiniz?