Alke Psikoloji

Oyunun Çocuk Psikolojisi Üzerindeki Gücü

Oyunun Çocuk Psikolojisi Üzerindeki Gücü
Oyunun Çocuk Psikolojisi Üzerindeki Gücü

  • Oyun, iletişimi kolaylaştırır ve çocuğun kendisini ifade etmesine imkân sunar. Kısıtlı dil gelişimine ve kelime haznesine sahip olan çocuklar, kendilerini sözcükler yoluyla ifade etmekte zorluk yaşayabilir. Bu noktada oyun ve oyuncaklar, çocuğun kendisini ifade etme yolu olur. Çocuk, oyun yoluyla kendisini ifade ettikçe zorlandığı konular hakkında farkındalık kazanabilir. Garry Landreth’in dediği gibi “Oyun çocuğun dili, oyuncaklar ise kelimeleridir”.
  • Oyun, çocuğun duygusal iyilik halinin güçlenmesine yardımcı olur. Çocuklar stresli veya travmatik bir deneyim yaşadığında bu deneyimi, oyun yoluyla yeniden canlandırarak rahatlama hissedebilirler. Bu stresli ve travmatik deneyimlerin neden olabileceği güç ve kontrol kaybını, oyun aracılığıyla yeniden kazanabilirler.
  • Çocuk için kaygı uyandıran ama henüz gerçekleşmemiş durumların öncesinde bu durumların oyun aracılığıyla canlandırılması, çocuğun bu durumla baş etme becerilerini güçlendirebilir. Örneğin bir çocuk; taşınma, yeni bir kardeşin doğumu, okula başlama, doktora gitme gibi ona kaygı verebilecek durumların öncesinde oyun yoluyla bu deneyimleri canlandırdığında bu durumlar tanıdık hale gelerek kaygının azalmasına yardımcı olabilir.
  • Ahlaki yargı gelişimine yardımcı olabilir.
  • Empati becerisini artırabilir.
  • Yeterlilik ve öz denetim duygusu kazandırabilir.
  • Yaratıcı problem çözme becerisini geliştirebilir.
  • Bağlanma ve ilişkileri geliştirebilir.
  • Terapistin, çocuğu yargılamadığı ve tam bir kabulle eşlik ettiği oyun terapisi süreçleri; çocuğun benlik algısının olumlu yönde gelişmesini sağlayabilir.

           

            Oyun terapistleri, oyunun terapötik gücünden faydalanarak psikososyal sorunların çözümüne veya önlenmesine eşlik etmektedir.

 

Klinik Psikolog Beyza Ünlü

 

 

 

 

Kaynak: Schaefer, C. E. (2017). Oyun Terapisinin Temelleri. Ankara: Nobel Yayınları.

Paylaş

Benzer Bloglar

Değersizlik Hissinin Kökeni Çocukluktan Geliyor
Değersizlik Hissinin Kökeni Çocukluktan Geliyor

Çocukluk yıllarında aileden alınan duygusal destek, bir bireyin kendilik algısının temelini atar. Eğer bir çocuk, ailesinden sevgi ve ilgi görmezse ya da aşırı eleştirilirse, bu çocuk kendisini değersiz hissedebilir.

13 Kasım 2024
Aldatma-Aldatılma Hikayesi Sonrasında Tek Çözüm Ayrılık Mıdır?
Aldatma-Aldatılma Hikayesi Sonrasında Tek Çözüm Ayrılık Mıdır?

Aldatılma, ilişkilerde derin yaralara yol açabilen karmaşık bir durumdur. Bu tür bir durumla başa çıkmak ve ilişkileri yeniden onarmak için psikolojik yardım, özellikle çift terapisi, önemli bir rol oynayabilir.

03 Ekim 2024
Teknoloji Bağımlılığı Hayatı Kaçırmanıza Neden Oluyor!
Teknoloji Bağımlılığı Hayatı Kaçırmanıza Neden Oluyor!

Stres veya yalnızlık gibi duygusal problemler, insanları teknolojiyi bir kaçış aracı olarak kullanmaya yönlendirebilir.

04 Eylül 2024
whatsapp Alke Psikoloji
Whatsapp Destek
Hızlı ve Kolayca Teklif Alabilirsiniz

Teklif Almak İster Misiniz?