Theraplay Oyun Terapisi
Theraplay Oyun Terapisi
Biliyoruz ki çocukları anlamanın en güzel yolu olan eylem, Oyundur!
Theraplay, ebeveyn-çocuk ilişkisini oluşturmayı ya da var olan ilişkiyi güçlendirmeyi hedefleyen, ebeveynleri de aktif olarak çocukları ile terapi sürecine dahil eden hızlıca çözüm alabildiğimiz bir terapi modelidir.
Peki Theraplay Oyun Terapisi nedir ?
- Theraplay (Bağlanma Temelli Oyun Terapisi); ebeveynle çocuğun ilişki içinde iyileşmesine, çocuğun kendisini değerli ve sevilmeye layık hissetmesine yardımcı olan bir terapi yöntemidir.
- Bu yöntem de oyun odasına ve oyuncaklara ihtiyaç yoktur çünkü etkileşim içeren oyunlar ön plandadır.
- Theraplay, hamilelikle bebeğin annesiyle olan etkileşiminden başlayarak bebeklere ve ergenlere kadar uygulanabilecek geniş bir yaş aralığına sahiptir.
- Bu model de güvenli bağlanmanın temelleri oluşturulur. Amaç; bağlanmayı iyileştirmek, güven duygusunu, sağlıklı iletişimi arttırabilmektir.
- Theraplayde oyunlar 4 farklı boyuta ayrılır: Yapı, bağlılık, besleme ve mücadele. Terapist çocuğun ihtiyacına yönelik olarak bu boyutları içeren oyunları yapılandırarak ebeveyn-çocuk ilişkisini geliştirmeyi hedefler.
- Theraplay, yapılandırılmış bir aile oyun terapisidir ve ilişkide hızlı bir dönüşüm sağlayan bir yöntemdir.
- Yeni etkileşim yolları ve sağlıklı ilişki yürütmeyi öğrenen ebeveynler çocukları ile evde bu oyunları birlikte oynayabilirler.
Uzman Klinik Psikolog
Merve Tekdemir
Benzer Bloglar
Değersizlik Hissinin Kökeni Çocukluktan Geliyor
Çocukluk yıllarında aileden alınan duygusal destek, bir bireyin kendilik algısının temelini atar. Eğer bir çocuk, ailesinden sevgi ve ilgi görmezse ya da aşırı eleştirilirse, bu çocuk kendisini değersiz hissedebilir.
Aldatma-Aldatılma Hikayesi Sonrasında Tek Çözüm Ayrılık Mıdır?
Aldatılma, ilişkilerde derin yaralara yol açabilen karmaşık bir durumdur. Bu tür bir durumla başa çıkmak ve ilişkileri yeniden onarmak için psikolojik yardım, özellikle çift terapisi, önemli bir rol oynayabilir.
Teknoloji Bağımlılığı Hayatı Kaçırmanıza Neden Oluyor!
Stres veya yalnızlık gibi duygusal problemler, insanları teknolojiyi bir kaçış aracı olarak kullanmaya yönlendirebilir.